Gwy wandelt

dinsdag 19 juli 2016

Bewaar het geheim

Aan het standbeeld van François Laurent.
Ter gelegenheid van de Gentse feesten, richt Gandante verschillende thematische stadswandelingen in.
Maandag middag nam ik deel aan de groepswandeling over de vrijmetselarij in Gent.
We waren afgesproken aan de Minardschouwburg in Gent. Daar gaf onze gids de inleiding, en we stapten door naar de Huidevettershoek, naar het huis van Minard. Je ziet het niet, maar het huis herbergt een maçonnieke tempel. Een goede gelegenheid om het te hebben over onder meer de merktekens en andere aspecten van de vrijmetselarij.
Verder trok onze stadstocht langs verschillende gebouwen en standbeelden. Iedere stop was een baken om een bijzonder aspect van de vrijmetselarij te belichten.
Op de Kouter bijvoorbeeld bleven we staan aan de kiosk. Daar vertelde onze gids hoe de muziek van Mozart, en dan met name uit die Zauberflöte, in de riten van de vrijmetselarij gebruikt wordt.
Aan het justitiepaleis kon hij tonen hoe de maçonnieke symbolen uitdrukkelijk voorkomen op het standbeeld van Hippolyte Metdepenningen. Hij wees ons ook op de rare jaartelling: 5829-5881, en gaf ons de achtergrond ervan aan. Ik meen trouwens begrepen te hebben dat in zijn loge deze jaartelling niet gebruikt wordt, omdat ze te veel doet denken aan de creationisten in de USA.
Onderweg vroeg iemand uit onze groep naar de goede werken van de vrijmetselaars. Dit thema had onze gids voor het laatst bewaard. Daar vertelde hij over bij het standbeeld van François Laurent.
Om te besluiten refereerde onze gids nog naar een boek met persoonlijke getuigenissen, een boek met de titel: En bewaar het geheim

Geen opmerkingen: