Gwy wandelt

zaterdag 28 mei 2016

Roemenië, dag 6

Vandaag verlaten we het Transsylvaans Roemenië. We rijden door de Karpaten langs de vallei van de Olt.
Onze route is vandaag: Sibiu, Cozia, Curtea de Arges, Boekarest.
We zijn in Walachije nu.

Cozia is met zijn Byzantijns aandoend klooster kenmerkend voor de Roemeense cultuur. In Transsylvania was de godsdienst voornamelijk katholiek en protestants. Hier in Walachije overheerst de orthodoxe godsdienst. In de gebedshuizen zeer veel muurschilderingen. De binnenkant van de kerken is als het ware volledig beschilderd met taferelen uit de bijbel en afbeeldingen van de heiligen.

In onze stop in Curtea de Arges, bezoeken we het mooie witte klooster. De witte kerk heeft zijn eigen legende. Het bouwen ervan wilde maar niet vlotten en de bouwmeester moest een offer brengen. Hij moest de eerste mens die hij tegen kwam inmetselen. Toen hij uit zijn droom wakker werd, kwam net zijn echtgenote af met zijn ontbijt. Manole metselde dan zijn vrouw in, en de kerk kwam klaar. Maar Manole had zoveel wroeging, dat hij van de kerk naar beneden sprong en stierf. Op de foto is het kleine bouwwerkje links het gebouwtje dat opgericht is waar zijn lichaam neerkwam na de sprong. Op de kerk zelf is met een tekst aangegeven waar zijn vrouw ingemetseld is. Dat is dan op de foto uiterst rechts.
Curtea de Arges was de hoofdstad van Walachije. Vlad Dracul, heeft de hoofdstad naar Boekarest verplaatst. En naderhand is Boekarest de hoofdstad van heel Roemenië geworden.

We zijn in Boekarest nu. Morgen zullen we deze stad bezoeken.

Geen opmerkingen: