Gwy wandelt

donderdag 26 mei 2016

Roemenië, dag 4

We zijn nu aan de helft van onze reis doorheen Roemenië. We blijven in het zuiden van Transsylvania.
Vandaag is het traject: Sighisoara-Sibiu.
Onderweg bezoeken we de zogenaamde weerkerken van Biertan en Mosna.
Wat zijn weerkerken?
Het zijn geen kerken die het weer voorspellen. Neen.
Het zijn kerken, typisch Transsylvaanse bouwwerken, die uirgebouwd zijn tot versterkte burchten. Er waren immers geen vestingen of kastelen waar de dorpelingen, naar toe konden om zich tegen invallen te beschermen.
De kerken, vroeger katholiek, nu evangelisch, zijn op een bergtop gebouwd. Ze zijn ommuurd en binnen de muren bevinden zich de voorraadplaatsen van de dorpelingen. Als ze belegerd werden konden ze dan ten minste eten. Merkwaardig vond ik de spektoren, waar de families hun worst en spek bewaarden. Ook bevonden zich soms de school en het raadshuis binnen de muren. De weerkerk die we in Biertan bezochten is de grootste van de meer dan 200 weerkerken. De weerkerk van Mosna maakte op mij de meeste indruk. Dat is niet in het minst door het enthousiaste verhaal van de mevrouw die nu instaat voor de kerk. (Marianne staat links op de foto)
Tussendoor gebruikten we de lunch in Medias, na de binnenstad bezocht te hebben. Daar is trouwens ook een Duitstalig Lyceum. Daar wordt les gegeven in het Duits van nu. Niet langer meer in het Saksisch van vroeger. De Duitsers vormen nu nog een minderheid in Roemenië, al zijn er velen geëmigreerd. Van de Saksen die hier 850 jaar geleden kwamen, was Medias de middelste van de 7 burchten.

We bezochten vlakbij Sibiu het openlucht museum ASTRA; alles grijpt daar terug naar het agrarisch
verleden van het Roemeense land, en vooral naar gebouwen en constructies die in hout gemaakt zijn.
Doordat het plots fel begon te regenen, en we daar niet op voorzien waren, viel dat bezoek wat wat kort uit.
Maar niet getreuird. Onze gids compenseerde dat met een bezoek aan een dorpje, waar op iedere electriciteitspaal ooievaars hun nest hadden gebouwd.
Om het agrarische compleet te maken gebruikten we noch een boerenmaaltijd bij een boerin in het dorpje Sibiel. Een maaltijd die iedereen ruim wist te appreciëren.

Vannacht overnachten we in Sibiu.

Geen opmerkingen: