Gwy wandelt

dinsdag 24 mei 2016

Naar Transsylvania

Kasteel Peles
Roemenië dag 2.
Vandaag is onze route: Boekarest- Sinaia - Bran - Brasov.

Boekarest verlieten we langs de arbeiderswijken met al zijn grote woontorens. Dit bood aan onze gids de gelegenheid om over het communisme in Roemenië te vertellen.

In Sinaia bezochten we het kasteel Peles van de vorst Carol I. Die was in Beieren geboren, en dat is aan de stijl van zijn koninklijke zomerresidentie goed te merken. Sinania is de parel van de Karpaten, met befaamde vakantie oorden. Veel volk hier. Wat moet dat niet zijn op een zondag in het seizoen? De sfeer is hier als in een sprookje.

Bran is maar al te goed gekend. Het is een grensvesting in Transsylvania. Het wordt toeristisch vooral geprononceerd als het kasteel van Dracula. Het slot zelf heeft meerdere functies gehad, en die konden we mooi bezoeken. We gingen naar de markt waar allerlei prullaria i.v.m. Dracula verkocht worden. Maar het regende zo erg, dat we dat maar voor bekeken hielden. We zijn dan maar in de gelagzaal van een 5D cinema binnen gegaan om een koffie te drinken.

Brasov is in oorsprong een Duitse stad: Kronstadt. Het is een industriestad, maar toeristisch het meest bekend om zijn zwarte kerk. Dat is een kerk uit de XIVde eeuw die door een brand in 1689 volledig zwart geblakerd was. Die kerk bezochten we deze middag. Brasov zelf ontstond als kolonie van de Saksers.

Na ons avondmaal reden we door naar Poiana. Dat is een ski-oord. We hebben wel op de bergtoppen van de Karpaten nog sneeuw zien liggen. Het ski-seizoen is echter voorbij, maar we kunnen wel in een hotel aldaar overnachten, en morgenvroeg ontbijten.

Geen opmerkingen: