Gwy wandelt

woensdag 20 april 2016

Verslaving

Wetenschapscafé organiseert geregeld gespreksavonden in herberg Macharius.
Thema dinsdagavond was: 'Verslaafd, drugs & more'
De moderator Simon Demeulemeester (hoofdredacteur van het weekblad Knack) had rechts van hem Peer van der Kreeft en links van hem Geert Dom op het praatgestoelte. Peer van der Kreeft is nog hoofd preventie geweest van De Sleutel en lesgever aan de Hogeschool van Gent. Geert Dom is hoofdgeneesheer in een psychiatrisch centrum en een autoriteit op het gebied van verslavingszorg.
Het publiek was ruim opgekomen. De herberg was weer eens te klein. Het viel me op dat er veel studenten van de Artevelde Hogeschool aanwezig waren, en dit omdat zij om een aanwezigheidsattest vroegen.
De gesprekken oriënteerden zich vooral op de interactie tussen psychiatrie en verslaving. Het gedrag, het emotionele zijn factoren waardoor de verslaving ontstaat. Onderscheid maakten de deskundigen tussen middelen verslaving (alcohol, drugs, tabak) en verslavingen als gokken, online verslavingen.
Verslavingen kunnen voorkomen worden door de risicogroepen te begeleiden, en verslavingen kunnen genezen worden. 80 % geraakt er definitief vanaf.
De avond bood meer dan een panelgesprek. De deskundigen gingen diep in op de vragen vanuit het publiek.
De sprekers eindigden met een positieve noot: overschat het aantal verslaafden niet.

Geen opmerkingen: