Gwy wandelt

maandag 29 februari 2016

Scheldemeersen

Zondagmiddag 28 februari was het een wandeling van Natuurpunt doorheen de Gentbrugse meersen aan de Schelde. Al dikwijls heb ik daar gewandeld. De tochten deed ik telkens alleen, het leek me interessant om eens onder leiding van een natuurgids door de Scheldemeersen te stappen.
Afspraak was in de Boer Jansensstraat. De inrichters hadden zo een dertig deelnemers verwacht. We waren denk ik met zo een 200 à 300.
Onze gids gaf eerst wat uitleg over de bestemming van het gebied: recreatief, met verharde paden, zodanig dat ook mensen met buddies er doorheen kunnen wandelen. Tweedens: sport gebieden, sport in de buitenlucht dan natuurlijk. En ten derde, het voornaamste: zuiver natuurgebied, een gebied voor de vogels niet voor de mensen.
Het voordeel van een wandeling als die zondag was dat we onder leiding van de gids door de weilanden en de meersen konden stappen, en ons niet aan de paden moesten houden.
Af en toe onderbrak de gids de tocht, bleven we stilstaan en luisterden we naar de uitleg.
Een belangrijk aspect was bijvoorbeeld dat we door gebieden wandelden die aangekocht zijn met schenkingen na het overlijden van Gorki-zanger Luc De Vos. Het gebied wordt een zuiver natuurgebied. Langs de rand wordt wel een begaanbaar wandelpad aangelegd. Dat is voorzien voor juni 2016. Er komt ook een Luc De Vos hoek met zitplaatsen.
Je kan wel vermoeden dat we heel wat informatie kregen over de verschillenden eendensoorten, over eb en vloed en de geplande stormkering. Eb en vloed komen hier niet van de zee, maar vanuit het binnenland, waardoor het zoet water is. Dat maakt deze biotoop zo belangrijk

Geen opmerkingen: