Gwy wandelt

dinsdag 12 januari 2016

In vervoering door hemelse klanken

Wat heeft harpmuziek nu, dat de tonen en het spel op de snaren ons meenemen in etherische sferen?
 Deze middag stond bij OKRA Academie Gent 'Harp met een grote K' op het programma. Harpmuziek van klassiek tot Keltisch. Lakshmi Matthieu was de harpiste. De muzikante begon haar programma op de grotere pedaalharp. (Die harp dateert van 17 honderd en zoveel. Tevoren werd de Keltische harp gebruikt. Een wat kleinere harp die niet zoveel toonaarden aankon. Met de barok en de romantiek verdween de harp wat uit de orkesten, om dan later met de pedaalharp terug te keren.)
En nu herleeft ook de Keltische harp. Lakshmi Matthieu bespeelde beide harpen virtuoos en liet heel de prinsenzaal wegdromen met haar lieflijke klanken. Ze zingt voornamelijk in het Engels en het Schots, waarbij ze haarzelf op de harp begeleid. De harp was in de tijd ook het begeleidingsinstrument van de minnestrelen, de troubadours, en zo verraste ze ons met een eigen versie van de twee koningskinderen die niet bij elkaar konden komen.

De website van de harpiste is www.lakshmi.be.
OKRA academie is te vinden op: www.okra.be/page?page=Ac_activiteiten

Onze volgende aktiviteit van OKRA Academie Gent gaat door op dinsdag 9 februari en zal de monumentenzorg in Gent behandelen.

Geen opmerkingen: