Gwy wandelt

donderdag 1 oktober 2015

Eerste reisdag

Donderdag 1 oktober was onze eerste reisdag.
De autobus was uit Temse vertrokken en zat al goed vol toen twee dames en ik er in Gent er bij op stapten.
Toen we Parijs naderden, was het al goed licht. Men kon al lezen zonder het lampje te laten branden.
Rond 8 uur hadden we onze eerste stop. Dat was in een aire net voor Parijs. Het restaurant was failliet. Maar we stopten er wel voor een toiletpauze. En gelukkig konden we in het winkeltje wat eten en drinken kopen.
Daarna reden we een viertal uren verder. In dit gedeelte van de rit kregen we uitgebreid uitleg van de ons begeleidende gids nadat we de ring rond de grootstad verlaten hadden.
Na die grote stad met haar overvloed aan hoge gebouwen reden we doorheen een landschap dat getekend werd door grote landbouwgebieden. En hoe raar het ook is door een streek die door Engeland beheerst werd. Jeanne d'Arc is hier de meest bekende figuur omdat zij het leger leidde dat de streek weer in Franse handen bracht.
Tegen de middag passeerden we de Loire met de befaamde stad Tours. Tours was voor de bedevaarders een belangrijke verzamelplaats.
Daarna een korte stop om wat te eten in een plek op de autoroute, een zogenaamde relais.
In de namiddag passeerden we Poiters. Ooit gesticht door de Romeinen en ook belangrijk omdat hier Karel Martel de opmars van de Moren gestuit heeft. Poitiers is altijd een belangrijke stad geweest. Ik hoorde dat de universiteit aldaar 30.000 studenten telt.
We blijven rijden door een vlak landschap dat enkel door wat boompartijen en boerderijen onderbroken wordt.
Maar we rijden ook door de cognacstreek. Cognac is geen brandy en evenmin brandewijn. De productiemethode is de dezelfde maar de oorsprong en druivenrassen verschillen.
Na nog een tussenstop naderen we Bordeaux. Meer winkels en andere gebouwen langs beide kanten van de autoroute.
Daar voorbij reden we door het weinig bevolkte Landes, in de XIXde eeuw droog gelegd.
En om kwart voor zeven zijn  we al in het hotel aangekomen.

1 opmerking:

Unknown zei

Veel plezier op je tocht naar Compostela