Gwy wandelt

zondag 22 februari 2015

De abt vertelt

Een foto uit de reeks van Annemie
Zondag 22 februari waren we met familie, vrienden en kennissen te gast in de Sint-Baafsabdij te Gent, daar waar de Leie en Nederschelde samenvloeien.
Onze gastheer was de abt zelf. Afin geen echte abt maar een gids die zich als abt verkleed had, en ons zo door de ruïnes van de abdij leidde.
Lieven, dat is de betrokken abt, liet ons binnengaan langs de Spanjaardenstraat, zodanig dat we meteen overweldigd waren door de enorme refter. Hij vertelde over de abdij, hoe het leven daaraan toeging, over heiligen: Amanndus de stichter van de abdij, die toen Ganda genoemd werd, over Bavo die later ingetreden is en de naam en de faam van de abdij ruim verbreidde. Lieven was ook zo een heilige. Eigenlijk weet niemand of dit een historische figuur was, maar er gaan wat legendes en mythes over hem de ronde. Toen hij weer eens aan het preken was, waren de heidense Gentenaars zijn gezaag beu en hakten hem maar het hoofd af. Dat deerde Livinus niet: hij nam zijn hoofd in zijn handen en preekte verder. Dan hebben ze maar zijn tong uit gerukt. Ieder jaar ging er bedevaart door met zijn relikwieën naar Sint-Lievenshoutem. Daar deden ze dan 3 dagen over: geen enkele kermis werd overgeslagen. Keizer Karel heeft die bedevaart dan ook afgeschaft.
Een ander beroemde heilige in Macharius. Dat is een pestheilige, wat betekent dat hij de mensen die uit zijn waterput dronken van deze vreselijke ziekte genazen.
We dwaalden verder door de ruines van de abdij.
Onze abt stopte zijn verhaal in het einde van de 16de eeuw. Dat was het einde van de abdij. Keizer Karel had de plaats nodig om er een citadel te bouwen tegen de Gentenaars

Het was een boeiende rondleiding, en ik kan de gidsenvereniging Gandante dan ook aanbevelen.

Geen opmerkingen: