Gwy wandelt

zaterdag 27 december 2014

Coteaux de la Citadelle

In het treinstation Gent-Sint-Pieters om 7u23 vertrokken West- en Oost-Vlamingen naar het oosten. Daar was 20 cm sneeuw voorspeld en daar hadden we ook een wandeltocht van 25 km.
Onze groep werd talrijker in Brussel, en ook in Leuven kwamen er nog wandelaars bij.
Eens in Luik aangekomen, schreven we ons in voor de groepswandeling van 25 km. Het was er droog en we zagen geen sneeuw. We zouden wandelen volgens de Euraudax-formule: dit is achter een baankapitein aan 6 km per uur. Met rust erbij duurt zo een 25 km dan 5 uur.
We waren met een 90-tal, waaronder verschillende nieuwelingen. Om 10 uur vertrokken we.
Eerst was het een stadswandeling, met bezienswaardigheden als het Aquarium, het bisschoppelijk paleis. We trokken door een ultra-modern winkelcentrum. Maar het bleef geen stadswandeling. Langs een smal trapgangetje trokken we naar boven naar de Coteaux de la Citadelle. En dan begon het dalen om opnieuw te stijgen. We volgden meestal de Coteaux, We omcirkelden een golfterrein langs een moeilijk begaanbaar wegje. Het golfterrein was groen. Tijdens de tocht zagen we geen sneeuw, en eigenlijk vond ik het maar goed dat het droog was, want het paadje onder onze voeten was aartsmoeilijk. Uiteindelijk trokken we naar de Citadel om dan via een lang trapstraat af te dalen naar het centrum van Luik. Daar namen we op de kerstmarkt een lange pauze, en ik trakteerde me zelf op een broodje fricassée liégeoise. Na de lange pauze trokken we door een feestvierend Luik weer naar de startplaats.
We bedankten onze baankapitein voor het mooie parcours. En verwonderden er ons over dat we geen sneeuw gezien hadden.
De sneeuw zagen we pas van op de trein op de terugweg.


Geen opmerkingen: