Gwy wandelt

donderdag 24 juli 2014

Mijn Gentse feesten, woensdag

Woensdagmorgen, 23/7. Halfweg de Gentse feesten. De uitgaanders zijn naar huis of naar hun kot. De vegers zijn gepasseerd. De straat is weer proper.

Ik ga naar de Sint-Baafskathedraal. Vanmorgen ben ik onthaler voor de bezoekers. Een aantal mensen zoeken de stilte op. Groepen toeristen komen het Lam Gods bekijken. En wandelen onder de gotische bogen.
Op een aantal altaren staat in een guirlande 'Unum ex VII' geschreven. Het is de eerste keer- denk ik - dat er me iemand vraagt wat dit betekent. Ik kan de vraagsteller dan ook verwijzen naar de bedevaart naar Rome, waar de pelgrim in een bepaalde volgorde 7 kerken moest bezoeken.

In de namiddag, trek ik dan naar de Sint-Pietersnieuwstraat. Daar volg ik mee in een rondleiding van de Vooruit. Dat cultuurpaleis van de socialistische beweging bestaat nu 101 jaar. Onze gids leidt ons door de verschillende zalen, en langs trappen en gangen, die normaal niet publiek toegankelijk zijn. Zij vertelt over de meer dan 100 jaar geschiedenis van de coöperatieve. En hoe Anseele voor uitstraling zorgde. Het gebouw zelf is gered dank zij de inspanning van jonge kunstenaars die de exploitatie van het café en de zalen weer rendabel maakten. En waar we nu iedere dag op het terras kunnen genieten van de zon.

De foto hierbij, nam ik vanuit het torentje bovenop de voorkant van het gebouw De Vooruit. Zicht op de 3 torens, en ook - wat een mens weinig ziet - van het voormalige wintercircus.

Geen opmerkingen: