Gwy wandelt

dinsdag 27 mei 2014

In Sint-Niklaas

We bezochten Sint-Niklaas met de onthalers van de 4 centrumkerken van Gent. Dat zijn: Sint-Michiels, Sint-Niklaas, Sint-Baafs en Sint-Jacob.
Onze eerste doel was de OLVrouwkerk. Die kerk valt wel op door het Mariabeeld in bladgoud op haar toren. Het is een kerk uit de XIXde eeuw, in byzantijnse stijl gebouwd, en van binnen zijn al de muren volledig beschilderd.
Dan stapten we naar de Sint-Nicolaaskerk aan de andere kant van de Grote Markt. Die kerk is veel ouder. Ze dateert uit de 13de eeuw. Sint-Niklaas was toen zelfs nog geen stad. Het was een parochie ondergeschikt aan Waasmunster. De kerk vertelt door haar opeenvolging van stijlen ook de geschiedenis van de stad Sint-Niklaas, de stad die later om zo te zeggen de hoofdstad van het Land van Waas werd.
We werden in de Sint-Nicolaaskerk rond geleid door iemand die de kerk door en door kent, en veel voordrachten over Sint-Niklaas overal ten lande geeft: de heer Luc Vermeulen.
Na het middagmaal maakten we kennis met de huidige pastorale werking in Sint-Niklaas. Bijzonder interessant vond ik, hoe een kerkgebouw kan herbestemd worden. De vroegere kerk van St.Theresia is geen kerk meer. Van buiten ziet het er wel nog uit als een kerk, maar binnen in is het volledig verbouwd tot een voedselverdeelcentrum.
De dag rondden we dan af met een bezoek aan de huidige deken van Sint-Niklaas.
Het was een zinvolle en betekenisrijke dag vandaag. Voortaan zullen we ons hart niet meer op slot doen.
Klik hier voor de foto's die ik op Picasa geplaatst heb,
of bekijk de foto's in een montage in het foto-verhaal. (Je moet dan wel op het pijltje drukken om het verhaal te volgen.

Geen opmerkingen: